Tuesday, January 24, 2006

Rechts op de roltrap

Een van mijn vaker voorkomende ergernissen in het openbaar vervoer wordt toch wel veroorzaakt door langzame mensen die mijn weg versperren op de roltrappen van stations.

Je kent het vast wel: je wilt graag je aansluitende trein, bus of metro halen, maar mist hem net omdat mensen de roltrap versperren. Vooral in de spits is dat behoorlijk irritant. De eerste mensen die de roltrap nemen lopen vaak netjes door, maar er hoeven maar twee mensen te zijn die totaal geen haast hebben, en de zaak loopt compleet vast.

In de meeste landen is het de gewoonte om rechts op de roltrap te staan, en links vrij te laten voor mensen die wat sneller zijn of gewoon graag op tijd komen. Kijk maar eens in de metro in Parijs, Londen, Berlijn of Madrid. Maar in Nederland kennen we deze gewoonte om de een of andere reden niet.

Maar er zijn gelukkig meer mensen die zich ergeren aan dit roltrap-oponthoud en het "rechts staan, links lopen" hier ook zouden willen invoeren. Daarom is er een initiatief gestart en komt er om mensen te bewegen dit te gaan doen. De NS heeft al aangegeven dat ze ook wel wat zien in deze campagne. Ik hoop maar dat het werkt!



5 comments:

Anonymous said...

Ik las het in de krant vanmorgen. Het klopt helemaal hoor. Ergernis als men denkt alleen op de wereld te zijn. Ik steun de campagne, in ieder geval door rechts te gaan staan of links te lopen. 

Reactie van René

Anonymous said...

Op de nederlandse stations is er pal naast de roltrap meestal ook de gewone trap. Als je DIE neemt, ben je vaak sneller dan de mensen die stilstaan op de roltrap.
Een roltrap is er toch om omhoog te gaan zonder te lopen? Anders is het / neem je toch de gewone trap?!
aldus. 

Reactie van paul prins

Anonymous said...

Als er een normale trap is, neem ik die inderdaad, want dat is meestal stukken sneller.

Maar dat is niet altijd het geval. Zie bijvoorbeeld de situatie op Amsterdam Bijlmer. 's ochtends stroomt daar een hele intercity leeg, terwijl er eigenlijk maar een (rol)trap is naar beneden. Dat levert altijd een hoop oponthoud op (en gemiste bussen) 

Reactie van Steve

Anonymous said...

Ik juich deze promotie helemaal toe! Jaloers kijk ik naar het buitenland, waar de mensen keurig ruimte overlaten voor de onfortuinlijken die meer haast hebben. Waar is dat goede fatsoen bij ons gebleven? 

Reactie van René

Anonymous said...

Het is gewoon een handig principe wat zijn sporen al jaren heeft verdiend in het buitenland. En van de trap gaat inderdaad niet altijd op.

Daarnaast is het grappige ook nog dat de roltrap juist bedoeld is om op te lopen! Lees onze site er maar op na...

En het is ook niet zo dat wij altijd haast en stress hebben, maar het werkt gewoon super! 

Reactie van Sjors


Powered by Blogger